Da uno a dieci – Rapportcijfers Speelronde 7

1,0

Lazio-eigenaar Claudio Lotito verdient eigenlijk niet eens een vermelding in dit rapport. Als er in de Serie A íemand politiek incorrect is, is het de geboren Romein wel. Het lijstje schandalen dat Lotito aan z’n kont hangt is intussen bijna niet meer bij te houden. Van betrokkenheid bij calciopoli en schimmige transferdeals, tot opmerkingen die écht niet door de beugel kunnen, Lotito is nergens vies van. Deze week maakte hij opnieuw een zeer slechte beurt nadat bekend werd dat ‘zijn’ Lazio verdacht werd van het sjoemelen met de testuitslagen van haar spelers. Dat volgde de voorzitter op door in een interview doodleuk te verklaren dat “vrouwen ook bacteriën in hun vagina hebben zitten, maar dat hen dat niet automatisch virusverspreiders maakt”. Tja. Daar staat eigenlijk maar één straf op: je mond spoelen met zeep en je melden bij de conrector. Claudio, je bent gezakt.

2,0

Toen Beppe Iachini vorig jaar werd aangesteld als hoofdtrainer van Fiorentina, keek niemand daar echt raar van op. Het seizoen was bijna op de helft, Vincenzo Montella wist geen resultaat uit La Viola te peuren en ‘De Pet’ staat in Italië bekend als De Ideale Tussenpaus. Met de nadruk op tussenpaus. Het Fiorentina-bestuur verbaasde vriend en vijand toen het deze zomer aankondigde om ook het nieuwe seizoen met Iachini aan te vatten. Dat bleek (logischerwijs) een domme zet. Fiorentina bivakkeert op een troosteloze twaalfde plek en wist alleen te winnen van laagvliegers Torino en Udinese. Gelukkig zag eigenaar Rocco Commisso vandaag het licht en werd Beppe Iachini de laan uit gestuurd. Finalmente!

3,0

“De Italiaanse bondscoach mist in ieder geval het vriendschappelijk duel met Estland van 11 november”, zo kopten de kranten afgelopen week. Roberto Mancini testte namelijk positief op het coronavirus. Nu is dat natuurlijk niet zo heel speciaal – intussen is het bijna moeilijker om als Italiaan níet met het virus in aanraking te komen – maar het maakt zijn Instagram-post van enkele dagen geleden wel bijzonder pijnlijk. Mancini postte namelijk een behoorlijk ‘corona-kritisch’ plaatje op zijn Stories. Mancini verwijderde de post niet veel later en bood meteen zijn excuses aan. Nu is de bondscoach zelf aan de beurt. Karma met een hoofdletter K.

(Natuurlijk wensen we Mancio wel beterschap en een spoedig herstel)

4,0

Dat Bologna een enorm talentvolle selectie heeft en achter de schermen een uitstekend beleid voert, is inmiddels ook tot ver buiten de Italiaanse landsgrenzen bekend, maar dat betekent niet dat het de Rossoblu dit seizoen allemaal voor de wind gaat. Onder Sinisa Mihajlovic kregen de mannen in de Serie A nu al veertig (!) achtereenvolgende competitieduels een doelpunt om de oren, een reeks die meer dan een jaar geleden begon na een 0-0 gelijkspel op bezoek bij Genoa in september 2019. Als je zóveel goals incasseert, kun je ook haast geen progressie boeken.

5,0

Vorig seizoen werd hij nog verkozen tot Speler van het Jaar in de Serie A, maar voorlopig wil het allemaal nog niet lukken bij Paulo Dybala. De kleine Argentijn kreeg tijdens de ‘coronastop’ te horen dat hij zelf positief was en stond daardoor lange tijd buitenspel. La Joya herpakte zich tijdens de hervatting van de Serie A en schoot Juventus bijna eigenhandig naar de negende scudetto op rij. In de Champions League viel Dybala echter al een paar minuten na zijn invalbeurt geblesseerd uit tegen Olympique Lyonnais en ook in 2020/21 wil het nog niet vlotten. Dybala lijkt mentaal en fysiek niet fris en leidde afgelopen zondag de late tegentreffer van Lazio-spits Caicedo in door nodeloos te pingelen en te duikelen rondom de zestienmeter van de Romeinen. Hopelijk zien we de échte Dybala snel weer terug.

6,0

Toen Juventus deze zomer aan Álvaro Morata werd gelinkt – nadat eerdere transfertargets Arek Milik, Luis Suárez en Edin Dzeko om verschillende redenen de overstap naar Turijn niet maakten – werd er toch een beetje gelachen om het gerucht. Morata deed het weliswaar behoorlijk goed gedurende zijn eerste periode in de Serie A, maar maakte sindsdien een allesbehalve denderende indruk bij Chelsea en Atlético Madrid. Maar eenmaal geland op Italiaans grondgebied lijkt Morata beter dan ooit tevoren: Ál-VAR-o had de pech dat de videoscheidsrechter hem van een paar Inzaghi-esque goals afhield, maar liet afgelopen week tegen Ferencvaros en Lazio opnieuw zien dat hij een complete spits aan het worden is. Kapstok, aanspeelpunt, assistgever, counterspits. De herboren Spanjaard lijkt het allemaal te kunnen.

7,0

Of het nu door het drukke speelschema, de trainerswissels, de calciomercato of door de wispelturigheid van het coronavirus komt, de race om het kampioenschap lijkt dit seizoen spannender dan ooit te worden. Milan voert de Serie A nog aan, maar wordt achtervolgd door een Napoli dat stabieler is dan ooit tevoren én binnenkort hoort of het ‘spookduel’ met Juventus nog mag worden ingehaald. Ook Sassuolo, Roma, Juventus, Atalanta en Inter staan op slechts een paar punten afstand. De kans dat we dit jaar al een paar maanden voor de laatste speelronde weten wie de scudetto in ontvangst gaat nemen, lijkt zo goed als uitgesloten.

8,0

Degradatiekrakers in Italië, het zijn doorgaans niet de wedstrijden waarin het beste of het mooiste voetbal wordt gespeeld. Afgelopen zaterdag kwam daar – eigenlijk voor het eerst in jaren – verandering in dankzij het Spezia van de ambitieuze trainer Vincenzo Italiano. De Ligurische club debuteert dit jaar in de Serie A, maar ontpopt zich onder de 42-jarige oefenmeester misschien wel tot één van de best voetballende promovendi uit de Italiaanse voetbalgeschiedenis. Degradatieconcurrent Benevento werd hardhandig over de knie gelegd: 0-3. Vincenzo Italiano doorstond pas enkele maanden geleden zijn trainersopleiding, op dezelfde dag als Juventus-trainer Andrea Pirlo. Weinig mensen zullen toen hebben gedacht dat Italiano een betere indruk zou maken in zijn eerste maanden in de Serie A dan de voormalig wereldkampioen.

9,0

Lev Yashin is de enige doelman die ooit een Ballon D’Or in ontvangst mocht nemen, maar dit seizoen móet daar verandering in komen: zolang de internationale journalisten elke week afstemmen op de duels van Hellas Verona, krijgen we een Italiaanse opvolger van de legendarische Russische keeper. Marco Silvestri liet zich vorig seizoen al vaak in positief opzicht gelden, maar doet daar in 2020/21 nog een schepje bovenop. Als Silvestri – ook opgeroepen voor de Azzurri – afgelopen zondag niet op het veld had gestaan, had zijn ploeg misschien wel met 7-0 verloren van AC Milan. De beste doelman van de Serie A speelt dit seizoen in het Stadio Marc’Antonio Bentegodi.

10+

Als je een week hebt gehad zoals Felipe Caicedo, verdien je eigenlijk automatisch een tien met een griffel. De Ecuadoriaan speelt al een paar seizoenen in Rome, maar heeft de pech zo goed als altijd tweede viool te spelen achter capocannoniere Ciro Immobile. Caicedo wordt eigenlijk vooral gebruikt als supersub, als stormram, als laatste redmiddel in de jacht een beslissende treffer. Deze week kende Felipão misschien wel de beste dagen uit zijn carrière: Caicedo schoot zijn ploeg naar een late 3-4 zege op Torino, zorgde in de Champions League voor een belangrijk gelijkspel op bezoek in het Russische St. Petersburg en als klap op de vuurpijl redde hij in de slotseconde nog een punt in de clash met regerend kampioen Juventus. Allemaal in de Zona Caicedo. Een tien met een gouden randje.