Da uno a dieci – Rapportcijfers Speelronde 8

1,0

Inter-directeur Beppe Marotta bevestigde afgelopen zaterdag dat Inter een winters vertrek van Christian Eriksen niet in de weg zal staan. Het is het failliet van een veelbelovende transfer, waar uiteindelijk alleen maar verliezers uit voort zijn gekomen. Trainer Antonio Conte was vooraf al geen fan van de komst van Eriksen en heeft geen moment écht zijn best gedaan om de Deense middenvelder in te passen. In de minuten waarin Eriksen wél op het veld stond heeft hij – behalve een fantastische vrije trap tegen Milan – nagenoeg niets laten zien. Tegen Torino besloot Conte om Eriksen op de bank te houden en Radja Nainggolan wél te brengen. Het is tijd om de knoop door te hakken en het mislukte huwelijk te beëindigen.

2,0

We hebben Napoli meermaals opgehemeld tot potentiële titelkandidaat en daar was ook genoeg reden voor. Aan de andere kant verloren de Partenopei tot nu toe al twee échte tests. Zowel tegen revelatie Sassuolo als afgelopen zondag tegen Milan gaven de (top)spelers niet thuis. Bij afwezigheid van Victor Osimhen klopte er vooral tegen Ibrahimovic & Co. weinig van het aanvalsspel en ook verdedigend was het niet he-le-maal solide. Niet best.

3,0

Fabio Liverani kan wel eens de volgende Serie A-trainer zijn die het veld moet ruimen. De oud-speler van onder meer Lazio krijgt zijn Parma dit seizoen maar niet op de rit en ook tegen Roma werd de ploeg weggespeeld: 3-0. Het bestuur van de Crociati – inmiddels in handen van de Amerikanen – zal achteraf spijt hebben dat het Roberto D’Aversa zo makkelijk heeft laten gaan. Onder Liverani zijn de zaken er immers enkel op achteruit gegaan.

4,0

Met pijn in het hart verdient ook kersvers Fiorentina-trainer Cesare Prandelli deze week een onvoldoende. Het lukte Prandelli namelijk niet om zijn terugkeer op het oude nest met een overtuigende prestatie op te luisteren. Sterker nog: Fiorentina delfde het onderspit tegen degradatiekandidaat Benevento: 0-1. De gehoopte verbetering blijft dus nog even uit. Het levert Prandelli een 4,0 op. Daar kan zelfs zijn heerlijke paarse coltrui niets aan veranderen.

5,0

Nadat Genoa haar eerste Serie A-duel met 4-1 van Crotone won, leken de fans van de Rossoblu heel even op een mooi seizoen te mogen hopen. Het bestuur had de selectie flink versterkt en mannen als Zappacosta, Pellegrini, Badelj en Zajc moesten een gemakkelijkere handhaving toch mogelijk maken. Inmiddels zijn we zeven speelrondes verder, bakt de ploeg van Rolando Maran er wekelijks niets van en staat Genoa ‘gewoon’ weer op de 19e plek. Same old. Same old.

6,0

Het is bizar dat Rodrigo De Paul nog bij Udinese speelt. De Argentijnse middenvelder was afgelopen zomer dicht bij een transfer naar Leeds United, maar de Engelsen haakten uiteindelijk af nadat ze de vraagprijs van 40 miljoen euro hoorden. Weliswaar gaat het om een flink bedrag, maar toch zouden we De Paul heel erg graag een stapje hogerop zien maken. De centrale middenvelder heeft een fantastische techniek, werkt als een paard en is wekelijks de beste speler op het veld bij duels van Udinese. Tegen Genoa resulteerde dat in het enige en dus winnende doelpunt. Zonde dat deze man nog bij zo’n ‘kleine’ club speelt.

7,0

Sinds Ronaldo in 2002 vertrok, heeft Inter een lading aan goede spitsen onder contract gehad: onder andere Adriano, Vieri, Milito, Pazzini, Ibrahimovic, Crespo en Icardi. Toch komt er niemand zo dicht bij de Braziliaanse superspits als Romelu Lukaku. De Belgische topschutter laat wekelijks zien van wereldklasse te zijn. Is Lukaku er niet, dan valt het hele spel van Inter in duigen. Afgelopen weekend bakte Inter er (weer eens) niets van tegen Torino. Totdat Lukaku ging draaien. De Nerazzurri bogen een 0-2-achterstand om in een 4-2-overwinning. Lukaku was bij ieder doelpunt betrokken en is beslissender dan ooit.

8,0

Na maanden blessureleed maakte Matthijs de Ligt afgelopen zaterdag zijn rentree bij Juventus. De Nederlander speelde foutloos tegen Cagliari en het leek alsof hij nooit was weggeweest. Toch viel De Ligt niet alleen óp het veld op. Na afloop legde De Ligt uit hoe het was om weer terug te zijn en hoe het voelde om weer op het veld te staan. Dat deed hij in een uitstekend Italiaans. Het getuigt van enorme leergierigheid, weten wat er nodig is om te slagen in Italië en het aanpassen aan de buitenlandse cultuur. En dat vinden de Italianen belangrijk. We hadden De Ligt graag de volle punten gegeven, maar (helaas) zijn er nog een paar gegadigden.

9,0

Waar ben jij op je 39e? Zlatan staat in z’n eentje bovenop de Serie A-berg.

10+

Bij Roma loopt het dit seizoen als een (Armeense) trein. Behalve de regelementaire nederlaag tegen Verona verloren de Giallorossi dit seizoen nog niet. Het is de verdienste van Paulo Fonseca, die honderd procent in zijn eigen filosofie is blijven geloven en zijn ploeg enorm goed op orde heeft. In de verdediging is Rick Karsdorp gaan draaien, op het middenveld deed Veretout meer dan ooit de lakens uit en in aanvallend opzicht is vooral Henrikh Mkhitaryan (6 goals in zijn laatste 3 duels) fantastisch. De Armeen kwam afgelopen zomer definitief over van Arsenal. Daar heeft Roma geen transfersom voor hoeven betalen. Het is het koopje van het jaar. Na Zlatan.