Da uno a dieci – Rapportcijfers Speelronde 11

1,0

Voor de tweede keer in een paar weken verliest het Italiaanse Voetbal een absolute grootheid. Na het overlijden van Diego Armando Maradona nam de gehele voetbalwereld afgelopen week afscheid van wereldkampioen Paolo ‘Pablito’ Rossi. Het eerbetoon bij oud-ploeg Vicenza was indrukwekkend, de beelden van zijn bekende ploeggenoten die de kist droegen imponerend, maar het nieuws wat niet veel later naar buiten kwam was werkelijk misselijkmakend: tijdens de begrafenis van Rossi werd zijn huis namelijk leeggeroofd. Mevrouw Rossi kreeg op één van de zwaarste dagen van haar leven nog een klap te verwerken. Laten we hopen dat de inbrekers snel gevonden worden en op water en brood worden gezet.

2,0

Moet onze fashionista Cesare Prandelli na een paar duels het veld alweer ruimen? Die kans lijkt steeds groter en groter te worden. Fiorentina presteerde ondermaats onder Beppe Iachini, maar sinds Prandelli is aangesteld lijkt het eigenlijk alleen nog maar minder te gaan met La Viola. Nu is Atalanta natuurlijk een goede ploeg, maar de prestaties op het veld van Sofyan Amrabat & Co. zijn schrikbarend. Prandelli mag hopen dat hij de Kerst haalt.

3,0

Antonio Conte maakte zich deze week niet populair bij de Inter-fans. Na de pijnlijke uitschakeling tegen Shakhtar – een zege was genoeg voor Champions League-voetbal, maar uiteindelijk spelen de nerazzurri helemaal geen Europees voetbal meer – verkondigde de trainer dat het ‘vooral niet aan hemzelf lag’. Conte mocht van geluk spreken dat zijn ploeg in de Sardegna Arena in Cagliari (1-3) haar rug rechtte en een grotere decemberdip wist te voorkomen. Desondanks wel een flinke onvoldoende voor Conte (& Co.).

4,0

Wij hebben de nieuwsberichten vanuit Bergamo de afgelopen dagen met betraande ogen gevolgd. Papu Gomez en Gian Piero Gasparini liggen overhoop en daarnaast zou ook Josip Ilicic bij een goed bod bij Atalanta mogen vertrekken. Het zou dus goed kunnen dat we twee van de mooiste spelers van de Serie A dit seizoen niet meer (vaak) in actie gaan zien. Laten we de komende weken, als ze nog op het veld staan, dan nog maar eens extra van de twee OG’s genieten. Het kan zomaar de laatste keer zijn.

5,0

Er lijkt eindelijk wat hoop in de Friulaanse harten te ontstaan, want Udinese is stilletjes aan met een fikse inhaalslag bezig. Wie de Expected Goals van de Serie A dit seizoen in de gaten hield, zag dat Udinese gigantisch aan het ‘onderpresteren’ was. Dit houdt in dat de ploeg veel minder vaak scoorde dan je zou mogen verwachten aan de hand van de kansen, en ook nog eens meer goals tegenkreeg dan het zou moeten. Gelukkig komt er altijd een punt waarop het wél allemaal de goede kant op valt en dat is nu: Udinese versloeg Torino in een knotsgek duel en won zo haar derde duel op rij. Nu is het zaak om die lijn vast te houden. As expected.

6,0

AC Milan verdient het eigenlijk niet om zo hoog in deze lijst te staan, al ontsprong één man tegen Parma de dans: Theo Hernandez is dé linksback van de toekomst. Aanvallen kan hij als de beste, maar ook defensief draagt hij zijn steentje bij en daarnaast wordt Theo nu ook steeds beslissender voor zijn ploeg. Stefano Pioli en Zlatan Ibrahimovic mogen Hernandez op hun blote knieën bedanken dat de ongeslagen reeks nog in stand werd gehouden, want zonder de doelpunten van Theo was dat niet gelukt.

7,0

We hebben Crotone de afgelopen weken regelmatig het Serie B-ravijn in proberen te duwen, maar afgelopen weekend verbaasden de mannen van Giovanni Stroppa vriend en vijand door mede-promovendus Spezia met ruime cijfers te verslaan. Grote man aan de kant van de squali? Junior Messias. En of hij de Messias is. De kleine Braziliaan was met twee doelpunten (+ een afgekeurde goal) een ware plaag voor de defensie van Vincenzo Italiano. Als je een ploeg waarin Lisandro Magallan staat kunt laten winnen… Dan ben je een hele grote!

8,0

Eigenlijk staat Hellas Verona iets te laag op dit lijstje als je eens goed kijkt naar het spelersmateriaal en het budget van de ploeg. De mannen van Ivan Juric zijn dit seizoen – alweer – een reuzendoder. Verona snoepte dit seizoen namelijk al punten af van Roma, Juventus, Milan, Atalanta én Lazio, dat dit weekend in eigen huis werd verrast door de scaligeri. Je hoort en leest weinig over de ploeg, maar inmiddels staat Verona ‘gewoon’ op de zevende plaats. Boven Atalanta en Lazio. Kijk niet raar op als het foeilelijke Stadio Marc’Antonio Bentegodi volgend jaar het decor is van Europees voetbal.

9,0

Cristiano Ronaldo blijft record na record verpulveren in Turijn. Juventus is toch niet de kleinste en minst succesvolle ploeg van het land, maar CR7 lijkt desondanks met de grootste eenvoud de Turijnse geschiedenisboeken te herschrijven. Ronaldo – die tegen Genoa zijn 100e duel voor de club speelde – werd de eerste speler sinds Omar Sivori met 30 Serie A-goals in één kalenderjaar, terwijl alleen Borel (80) en diezelfde Sivori (84) ooit vaker scoorden in hun eerste honderd wedstrijden voor Juventus dan de Portugese superster (78). Voeg daar nog eens aan toe dat Ronaldo de eerste speler sinds 2000 werd met 400 zeges in de Top 5 Europese competities. Siuuuu!

10+

AS Roma schittert. De mannen van Fonseca plaatsten zich eerder deze week (overigens ondanks een nederlaag tegen Sofia) eenvoudig als groepswinnaar voor de knock-outfase van de Europa League en plakten daar zondag een ruime overwinning op Bologna aan vast (1-5). Ook mooi: Fonseca heeft absoluut geen angst om jong talent speeltijd te geven. Zo maakten onder andere Riccardo Calafiori, Tommaso Milanese en Pietro Boer (geen Nederlandse roots helaas) al hun debuut voor de giallorossi. Geen enkele ploeg uit de Top 5 Europese competities kwam dit seizoen vaker minimaal vijf keer tot scoren dan Roma, samen met Tottenham en Bayern. Geen slecht rijtje.