Da uno a dieci – Rapportcijfers Speelronde 15

1,0

Dan ben je na enkele weken buitenspel te hebben gestaan met een schouderblessure eindelijk weer fit, maar dan kom je als recordaankoop van Napoli in het nieuws vanwege een ontzettend onhandig ‘coronafeestje’. Victor Osimhen verjaarde op 29 december en dus gooiden ze in thuisland Nigeria de remmen los. Met een grote groep op een paar vierkante meter werd er gedanst en met bankbiljetten gegooid. De spits bood direct zijn verontschuldigingen aan, maar heel erg handig was het allemaal niet.

2,0

Het wil nog niet echt vlotten met de Milan-carrière van Sandro Tonali. Het toptalent speelde seizoenenlang de sterren van de hemel bij Brescia, maar sinds de middenvelder tekende bij zijn ‘droomclub’ uit Milaan, lijkt het allemaal wat stroever te gaan. Tonali moet het vooral doen met invalbeurten en de occasionele basisplaats tegen de wat kleinere ploegen en ook zijn spel is nog niet zo beslissend als in de vorige seizoenen. Tot overmaat van ramp werd Tonali tegen Benevento met rood van het veld gestuurd. Dat kon er ook nog wel bij.

3,0

Waar hekkensluiter Torino afgelopen weekend eindelijk weer eens de drie punten pakte, begint de situatie voor tegenstander Parma inmiddels behoorlijk zorgelijke proporties aan te nemen. De ploeg van trainer Fabio Liverani – die eerder dit seizoen de succesvolle Roberto D’Aversa verving – dondert week na week verder naar beneden op de ranglijst en ook zou het nieuwe bestuur nu al nadenken over een eventueel ontslag. Opvolger? Roberto D’Aversa staat voorlopig op pole position.

4,0

Bijna alles leek uit te pakken in het voordeel van Benevento toen Milan zondag bij de Streghe op bezoek kwam. De Rossoneri kwamen dan wel op een 0-1 voorsprong (strafschop Kessié), maar zagen Tonali in de 33e minuut rood krijgen. Met nog ruim een uur op de klok en een man meer deden de mannen van Pippo Inzaghi werkelijk alles om te scoren, maar de bal leek er niet in te mogen. Zelfs een poging vanaf de penaltystip van de doorgaans toch vrij secure Gianluca Caprari vloog ruim langs het doel van Donnarumma. Gemiste kans.

5,0

Het spel van Genoa is nog steeds niet al te best, maar we mogen inmiddels wel stellen dat Davide Ballardini de boel alweer vlot op de rit heeft in de havenstad. Ballardini is al jaren de redder in nood van de Grifoni en verkoopt zijn huid heel duur. In de twee duels onder de terugkerende ‘Balla’ pakte Genoa slechts drie punten minder (4) dan in de eerste 13 wedstrijden dit seizoen (7). We mogen dus wellicht voorzichtig optimistisch zijn over de handhaving van de Genovesi.

6,0

Juventus ging in mineur het nieuwe jaar in na het enorme pak slaag dat het eind december in eigen huis ontving van Fiorentina (0-3). Tegen Udinese moest die kater weggespoeld worden, maar vooral in de eerste helft kwamen de bianconeri weer belabberd voor de dag. Het lijkt trainer Andrea Pirlo maar niet te lukken om al zijn spelers bij de les te houden en eindelijk eens een reeks constante resultaten neer te zetten. Pirlo mag dankbaar zijn dat Cristiano Ronaldo in zijn ploeg speelt en Juve uiteindelijk nog aan een geflatteerde 4-1 zege hielp.

7,0

Spelers die niet in de absolute top van Italië spelen, maar daar 100% thuishoren – dat zijn er niet zo gek veel. Wij komen tot Manuel Locatelli van Sassuolo, Rodrigo De Paul van Udinese en Mattia Zaccagni van Verona. En vooral laatstgenoemde is een opvallende naam in dat rijtje. Waar Locatelli en De Paul internationale bekendheid genieten, is Zaccagni een grote onbekende voor de gemiddelde voetbalkijker. De middenvelder laat echter al ruim een jaar zien dat hij klaar is voor een stap (of twee) hogerop, geïllustreerd door zijn fabelachtige omhaal tegen Spezia afgelopen weekend.

8,0

Scoren in de eerste Serie A-wedstrijd van het kalenderjaar, het klinkt niet als de meest bijzondere uitdaging, maar de statistiek wordt zo langzamerhand wel heel uniek voor Ciro Immobile, die dat kunstje sinds 2014 íeder jaar flikt. Immobile maakte tegen Genoa (1-1) bovendien zijn 150e competitiedoelpunt uit zijn carrière en liet nog maar eens zien een absolute topspits te zijn.

9,0

De afgelopen weken ging het in blauw-zwart Milaan vooral over de altijd uitblinkende Romelu Lukaku en de ‘ruzie’ tussen Conte en Eriksen. Het kan te maken hebben gehad met de geruchten rondom een transfer naar Barcelona, maar inmiddels is Lautaro Martinez na een stroeve seizoensstart weer helemaal terug. Tegen laagvlieger Crotone maakte de Argentijn maar liefst vier doelpunten, al kwam één daarvan uiteindelijk op naam te staan van Crotone-verdediger Luca Marrone. Desondanks is het goed om te zien dat Inter ook in het nieuwe jaar vrolijk doorgaat met scoren. En spektakel biedt, toch Willem?

10+

Een zondag met tien duels en twintig ploegen die in actie komen, klinkt iedere calcio-liefhebber als muziek in de oren. Zeker als je om 15:00 dan ook nog eens klaar mag zitten voor de ‘mooi-voetbal-show’ tussen Atalanta en Sassuolo. De ploeg van Gian Piero Gasperini liet echter geen spaan heel van de Neroverdi (5-1). De 10+ gaat deze week naar de assists van Atalanta. Kijk het balletje van Ilicic op Pessina, en het hakje van Freuler op Zapata nog eens terug. Hogeschoolvoetbal met een hoofdletter H.