Da uno a dieci – Rapportcijfers Speelronde 16

1,0

Geen ploeg verloor de afgelopen weken meer Serie A-duels dan Parma. De ploeg speelde vorig seizoen goed voetbal onder trainer Roberto D’Aversa, maar het toenmalige bestuur besloot te kiezen voor Lecce’s Fabio Liverani. Dat blijkt een dure fout te zijn geweest, want Parma is dit seizoen één van de slechtste teams in de Serie A en Liverani staat sinds vanochtend alweer op straat. En zoals het een Italiaanse ploeg betaamt, lijkt Liverani op te worden gevolgd door zijn voorganger: Roberto D’Aversa.

2,0

Udinese staat niet te boek als de meest swingende en spannende ploeg van de Serie A, maar de onderliggende cijfers van de Noorderlingen zijn wel dik in orde. Bovendien heeft het met mannen als Rodrigo De Paul, Roberto Pereyra en Ignacio Pussetto een paar hele fijne, technische en interessante spelers op het veld staan. Het slechte nieuws liet echter niet lang op zich wachten: waar op het veld een 2-2 gelijkspel tegen Bologna uit het vuur werd gesleept, werd vanuit het ziekenhuis bekendgemaakt dat Ignacio Pussetto zijn kruisband heeft afgescheurd. Zonde voor de liefhebber.

3,0

Inter zal zich woensdagavond wel voor haar kop hebben geslagen. Door de nederlagen van Milan en Napoli (later op de avond) hadden de Nerazzurri na deze midweekse speelronde op kop kunnen staan als er werd gewonnen van Sampdoria. De afwezigheid van Lukaku (niet helemaal fit) liet zich duidelijk voelen en uiteindelijk waren het twee ex-interisti die Conte & Co. de das om deden. Eén groot voordeel: de Serie A is onvoorspelbaarder dan ooit tevoren.

4,0

Fiorentina verraste vriend en vijand door in het laatste competitieduel van 2020 met maar liefst 0-3 te winnen in het Allianz Stadium van Juventus. De mannen van Cesare Prandelli draaiden voordien niet en de knappe zege op de aartsrivaal had de start moeten vormen voor een sterke tweede seizoenshelft. Helaas gaf La Viola ook op bezoek bij Lazio niet thuis en ging het met 2-1 ten onder in de hoofdstad. Enige lichtpuntje: aan spits Dusan Vlahovic kunnen de Florentijnen goed geld verdienen deze zomer.

5,0

Als je de komende dagen (of misschien zelfs weken) niets van Wesley Victor Mak hoort, kan dat kloppen. Vanwege een ‘inbreuk op copyright’ is het Twitter-account van onze Juventino opgeschort. Inmiddels lopen alle processen om hem zijn account zo snel mogelijk weer terug te geven. Laten we hopen dat hij snel weer volledig objectief – kuch, kuch – mag berichten over Juventus.

6,0

‘Benevento staat op een paar punten van Europees voetbal.’ Je leest het niet verkeerd, dat staat er echt. Pippo Inzaghi leidde de Streghe in de Serie B naar een onbetwist kampioenschap en laat zien dat hij ook op een hoger niveau op zijn elftal kan bouwen. Benevento ging op bezoek bij het Cagliari van Razvan Marin en Gaston Pereiro en draaide een 1-0 achterstand binnen de minuut om in een 1-2 voorsprong. De Heksen verzamelden na zestien wedstrijden al evenveel punten als in hun volledige vorige Serie A-seizoen in 38 duels.

7,0

Atalanta swingt weer als vanouds: de mannen van Gian Piero Gasperini hielden Juventus op een gelijkspel en legden Roma en Sassuolo de afgelopen weken hard over de knie. Woensdagavond was het armetierige Parma het slachtoffer. Luis Muriel en Duvan Zapata zorgen elke wedstrijd voor een Colombiaans feestje in de aanval van de bergamaschi. De twee Zuid-Amerikanen passen perfect in het team en zouden dit seizoen allebei wel eens op 20+ goals kunnen gaan eindigen.

8,0

We hebben Spezia in de eerste weken van het seizoen flink opgehemeld, maar sindsdien is het bergafwaarts gegaan met de promovendus. Woensdagmiddag liet de ploeg van Vincenzo Italiano zich echter weer eens van haar beste kant zien en won het enorm verrassend op bezoek in het Stadio Diego Armando Maradona van Napoli (1-2). Dat de winnende treffer werd gemaakt toen de Aquile met slechts tien man op het veld stonden, maakt het geheel nog net wat knapper. Op naar handhaving.

9,0

Er wordt veel gesproken over ‘verrassende koploper Milan’, ‘titelfavoriet Inter’ en het tot nu toe ‘teleurstellende Juventus’, maar waar je weinig over hoort is het Roma van Paulo Fonseca. De Giallorossi staan op een knappe derde plaats en staan slechts een paar puntjes achter op de Milanese ploegen. De Romeinen zijn daarbovenop ook nog eens het enige team dat negen punten pakte in de laatste drie competitieduels. Dat is een applausje waard.

10+

Het hele land – en ook alle calcio-liefhebbers buiten de Italiaanse landsgrenzen – keken wekenlang uit naar de topper tussen Milan en Juventus. Helaas gooiden blessures en coronabesmettingen een klein beetje roet in het eten. Desondanks was de wedstrijd enorm vermakelijk en van een hoog niveau. Absolute uitblinker was Juventus-aanvaller Federico Chiesa, die tegen de Rossoneri iets centraler speelde dan de afgelopen weken. De zoon van oud-voetballer Enrico had in de openingsfase de pech dat hij de paal raakte, maar combineerde daarna tweemaal met Paulo Dybala om Juventus aan een 1-3 zege te helpen. Chiesa is onze Speler van de Speelronde.