Da uno a dieci – Rapportcijfers Speelronde 20

1,0

Het draait nog steeds niet bij Fiorentina. Daar is iedereen inmiddels wel van op de hoogte. Toch lukte het La Viola om op bezoek bij Torino – in de stad waar Juventus in december nog over de knie werd gelegd – een puike partij te spelen. Zelfs toen Gaetano Castrovilli met rood van het veld werd gestuurd na het neerhalen van een doorgebroken speler en het ingrijpen van de VAR, leek er geen vuiltje aan de lucht en kwamen Prandelli & Co. zelfs op 0-1 via Ribéry. Maar Fiorentina mag het daarna vooral Nikola Milenkovic aanrekenen dat het zonder driepunter wegging uit Turijn. De verdediger ruziede wat met Andrea Belotti en maakte een ‘kopstotende’ beweging richting de Torino-spits, die zich overigens heel theatraal liet vallen. Milenkovic liet de scheids echter geen keuze: een rode kaart. Extra pijnlijk dat uitgerekend Belotti in de ‘dying seconds’ een 1-1 gelijkspel uit het vuur sleept.

2,0

Iedereen heeft wel een mening over Zlatan Ibrahimovic. Helaas wordt die mening bij de Zweed vaker gebaseerd op zijn ‘online presence’ dan op zijn prestaties binnen de lijnen. Kijken we puur sportief naar Zlatan, zien we in de spits van Milan één van de beste aanvallers aller tijden. Kijken we naar zijn gedrag op social media, buiten het veld – en afgelopen dinsdag ook even op het veld – is het begrijpelijk dat hij door veel voetbalfans wordt uitgekotst. Zijn opmerkingen in de richting van Lukaku gingen behoorlijk ver en kunnen hem nog een grotere schorsing opleveren. Zlatan volgde zijn scheldkannonade op met een domme tweede gele kaart tegen Milan en miste tegen Bologna ook nog eens een strafschop. Onvoldoende.

3,0

Geen ploeg pakte in de afgelopen vijf speelrondes minder punten dan Parma, dat eigenlijk al het gehele seizoen onder de streep staat. De ploeg heeft nog slechts één puntje meer dan Crotone, en dat wil wat zeggen. Er gloort wellicht wel hoop aan de horizon, want de winterse mercato van Parma is behoorlijk indrukwekkend. Het haalde met Dennis Man de beste speler uit de Roemeense competitie (14 goals en 6 assists in 18 wedstrijden) en krijgt in Joshua Zirkzee de beschikking over één van de grootste talenten uit de Bayern-opleiding. Laten we hopen dat Parma behouden blijft voor de Serie A, want zeker uit historisch oogpunt blijft de ploeg een échte Serie A-club.

4,0

We hoopten dit seizoen op een spannende titelstrijd, waarin de Top 8 van de Serie A tot het einde heel erg dicht op elkaar zouden blijven staan. Helaas lijkt er nu toch al een klein breukje te ontstaan tussen Milan, Inter en Juventus en de rest van de ploegen. De grootste achtervolgers – Roma, Napoli, Lazio en Atalanta – verspeelden de afgelopen duels links en rechts wat puntjes en lijken iets minder stabiel dan de ploegen daarboven, al boekten drie van die vier teams afgelopen weekend wél een knappe overwinning. We hopen dan ook dat we het bij het verkeerde eind hebben en dat we tot Speelronde 38 moeten wachten tot we de winnaar van de Scudetto 2020/21 kennen.

5,0

We weten niet of we nu blij of bezorgd moeten zijn over de toekomst van het Italiaanse voetbal. Want na Parma, Milan, Fiorentina, Bologna en Roma lijkt ook promovendus Spezia binnenkort in Amerikaanse handen te vallen. Aan de ene kant is het goed nieuws dat er vanuit het buitenland blijkbaar interesse is om zich te wagen aan een investering in de Serie A, maar aan de andere kant krijgen we op deze manier steeds minder écht Italiaanse clubs. Bovendien is het nog maar de vraag of de nieuwe eigenaars ook sportief succes brengen. Bovenstaande clubs zijn namelijk niet allemaal in even goede doen. Laten we hopen dat Special Spezia een mooie toekomst voor zich heeft.

6,0

‘Rigore per la Juve’, dat was de afgelopen het leukste grapje dat de non-Juventus-fans konden maken. Elke valpartij, of dat nu op het voetbalveld, de schaatsbaan of de werkvloer was, werd opgevolgd met die ene uitspraak: Penalty voor Juventus! Het lijkt er echter op dat Milan dit seizoen een monopolie heeft op strafschoppen, want tegen Bologna ontvingen de Rossoneri alweer nummer 13 en 14 (!) van deze jaargang. Ter vergelijking, nummer twee in de ranglijst zijn Roma, Sassuolo en – jawel – Juventus met slechts 5 penalty’s. Het recordaantal strafschoppen in één seizoen staat sinds vorig seizoen met 18 rigori op naam van Lazio. Met nog 18 wedstrijden te gaan, kan het niet anders dat Milan daar flink overheen gaat.
‘Rigore per il Milan!’

7,0

Claudio Ranieri is één van onze favoriete trainers in de Italiaanse competitie en ook internationaal gezien staat hij er goed op: ‘Dilly ding, dilly dong’ is sinds een paar seizoenen ook vaste prik in het Premier League-woordenboek. Afgelopen weekend stond hij in de stromende regen tegen Juventus te coachen met een wonderschone lange regenjas aan en een karakteristieke pet op z’n kop. Maak er een cartoon-versie van en hij kan zo meedoen in de nieuwste versie van Mario Kart. Oordeel zelf maar.

8,0

Manuel Lazzari was in de Derby della Capitale tegen Roma (3-0 winst) de grote uitblinker aan de kant van Lazio en was ook in de knappe 1-3 uitoverwinning op Atalanta één van de belangrijkste pionnen in de ploeg van Simone Inzaghi. Maar het grootste compliment verdient de opstormende rechtervleugelverdediger voor zijn gentlemanship in de eerste helft tegen Atalanta. Lazzari rukt op en wurmt zich door de defensie van de bergamaschi, totdat hij op een gegeven moment gestrekt tegen de mat gaat. Scheidsrechter Chiffi wacht nog af wat de VAR te zeggen heeft, maar Manuel Lazzari laat zien wat sportiviteit inhoudt: de Italiaan schudt met zijn hoofd en roept richting de arbiter “Absoluut geen pingel, ik gleed gewoon uit. Het is hooguit een hoekschop.” En zo geschiedde. Een dikke pluim voor Lazzarone.

9,0

Oh, wat is het hem toch gegund. Christian Eriksen was misschien wel de ongelukkigste man in Milaan totdat hij afgelopen dinsdag in minuut 97 achter die vrije trap ging staan. Tongetje uit de mond, perfect geraakt, over de muur, tegen de touwen, en juichen maar! Antonio Conte zette de Deen tegen Benevento pardoes in de basis en zag Eriksen op zijn ‘nieuwe’ positie, als regista, opnieuw een voortreffelijke pot spelen. Met een beetje meer geluk bekroonde hij zijn optreden alweer met een doelpunt, al stonden doelman Montipò en de deklat verder succes in de weg. Desalniettemin: Bravo Christian!

10+

Waar zijn ‘directe tegenstander’ (in dit geval letterlijk en figuurlijk) deze week het liefst zo snel mogelijk zou willen vergeten, klimt Romelu Lukaku voorlopig nog niet van zijn roze wolk af. Verbaal won hij de strijd van Zlatan – vooral de ‘fils de pute’ klonk verrukkelijk – en ook op sportief vlak ging het geweldig met de Belg, die Milan uitschakelde in de Coppa en tweemaal het net wist te vinden tegen laagvlieger Benevento. Ook de Gazzetta dello Sport was het daarmee eens en plaatste de spits van de Nerazzurri op plaats twee in de Top 10 Beste Spelers van de Eerste Seizoenshelft. Het zou niemand verbazen als Lukaku aan het einde van de rit die lijst aanvoert.